Genel Anestezi Hangi Hastalıklarda Endikedir?
Genel anestezi, operasyonlar ve cerrahi işlemler esnasında acı, ağrı gibi hissiyatların duyulmaması için uygulanan bir metodun adıdır. Anestezi sonucunda hastanın bilinci büyük ölçüde kapanır. Fakat buna rağmen hayati fonksiyonları devam eder. Ayrıca bu süreç içerisinde hayati fonksiyonlarının tamamı uzman bir ekip tarafından gözetim altında tutulur. Olası bir terslik için tüm durumlara müdahale edilebilecek şekilde hazırlanılmıştır.
Genel anestezi uygulanan hastalıklara tümünü dahil etmek mümkün olabilir. Yani bugün diş çekimi yapılırken bile genel anestezi talebinde bulunabiliyorsunuz. Dolayısıyla aklınıza gelebilecek cerrahi müdahalelerin tamamında genel anestezinin kullanılabildiğini düşünmek mümkündür.
Genel Anestezi Nedir?
Genel anestezi tıbbi açıdan en çok kullanılan uyutma metodudur. Bu sayede en kritik ameliyatlarda bile hastanın acısız ve ağrısız bir operasyon geçirmesi sağlanmış olur. Solunum yoluyla size verilen narkozun etkisiyle yaklaşık 10 saniyelik bir sürecin ardından bilinciniz kapanır. Akabinde operasyon başlar ve bitirildiğinde de anestezist tarafından işlem durdurularak uyandırılma süreci başlatılır.
Vücuttan narkozun tamamıyla atılmasına kadar bilinçsizlik halinin sürebilmesi gayet olağandır. Hatta bu durumda da uyanma işlemi uzun sürdüğü için pek çok hasta genel anesteziden memnun olmayabiliyor. Yinede önemli operasyonlar, hayati risk taşıyan ameliyatlar ve buna benzer cerrahi müdahaleler anestezi olmadan yapılmamaktadır. Yalnızca genel anestezi dışında tercih edebileceğiniz lokal anestezinin bazı hastalıklar için endike olabileceğini hatırlatmak gerekiyor.
Genel Anestezi İle Lokal Anestezi Arasındaki Fark
Genel anestezi, temelinde tümden bilinçsizlik olarak nitelendirilebilir. Yani genel anestezi altındaki bir hastanın vücudunun herhangi bir noktasında acı gibi bir hissiyata kapılması olanaksızdır. Fakat lokal anestezi tam tersine belirli bir alanın bilinçsizleşmesi olarak nitelendirilebilir. Burada bacağınızdan operasyona girecekseniz bacağınızın uyuşturulması söz konusudur.
Eğer diş çekiminde genel anestezi istemiyorsanız her zaman standart olarak uygulanan lokal anestezi uygulanmaktadır. Böylelikle diş ve diş etiniz uyuşturularak acı hissetmenizin önüne geçilmiş olur. Bunun haricinde bir farkın olmadığını da rahatlıkla söyleyebiliriz. Diş çekimleri ve diş sağlığı adına yapılan operasyonlarda daha çok lokal anestezi ve Sedasyon tekniği kullanılmaktadır. Yalnızca hastanın özel olarak talep etmesi durumunda genel anesteziye başvurulabildiğini vurgulamak gerekiyor.