Dişlerde Beyaz Lekelerin Tedavisi
Dişlerimiz gelişim aşamasındayken dahi çeşitli deformasyonlara uğrayabilir. Bunlar arasında en sık karşılaştığımız alternatiflerden birisi ise beyaz lekelerdir. Şimdiden beyaz olan dişlerde beyaz lekelerin nasıl oluştuğuna dair soru işaretleriyle boğuştuğunuzu biliyorsunuz. Tıbbi literatüre göre bu beyaz lekelere hipokalsifikasyon denilmektedir. Bazen tebeşir çizgisini andıran bu lekeler bazen spiral şekillere bürünebiliyor.
Çoğunlukla ön dişlerde oluşan beyaz lekelerin asında arka kısımda yer alan azı dişlerinde de yoğun bir biçimde karşımıza çıktığını söyleyebiliriz. Sadece estetik açıdan gördüğümüz ve bizi rahatsız eden kısmı ön dişlerimizdir. Fakat düzenli diş kontrolü ile azı dişlerinde de bu sorunun yaşandığını görmeniz mümkün olacaktır.
Dişlerde Oluşan Beyaz Lekelerin Nedenleri
Dişte oluşan beyaz lekelerin sebep olarak pek çok faktörü bünyesinde barındırması mümkündür. Hatta diş tedavisiyle alakalı olan sebepler bile ortaya çıkabilir. Sık karşılaşılan sebepler arasında mineral eksikliği bulunmaktadır. Dişin mineral yapısında oluşan farklılıklar sebebiyle diş minesinin yapısal bir deformasyona uğraması mümkün olabilir.
Yine Ortodontik tedavi açısından uygulanan diş tellerinin dişlerde beyaz lekelere yol açtığına şahit olabiliyoruz. Burnundan nefes almakta güçlük çeken insanların büyük çoğunluğu bu sorunla yüzleşmektedir. Ağızdan nefes alıp verildikçe dişlerin beyaz lekelerle kaplanması hızla artmıştır. Süt dişleri döneminde yaşanabilecek çürüklerin ise diş üzerindeki beyaz lekelerle doğrudan alakalı olduğu saptanmıştır.
Dişlerdeki Beyaz Lekelerin Tedavisi Nasıl Yapılır?
Aslında dişlerde beyaz leke oluşmasının sağlık açısından önemli bir problem olmadığını belirtmemiz gerek. Bu yalnızca estetik açıdan kişinin yaşam konforunu düşüren bir sorun olarak adlandırılabilir. Tabi ki yinede bu sorunu çözmek isteyebilirsiniz. Bunun için diş hekiminize başvurarak diş minesinin bu bölümleri için medikal bir tedavi başvurusu yapabilirsiniz. Genel hatlarıyla diş beyazlatma seansı ile bu mümkün olabilir.
Çoğunluk için bu talepler ön dişlerde oluşan beyaz lekelere yöneliktir. Zira arka azı dişlerinde meydana gelen beyaz lekelenmeler dikkat dahi çekmez. Ancak bazı insanlarda dişlerde oluşan bu lekelerin farklı deformasyonlara sebep olduğunu görebiliyoruz. Bu dişlerde oluşan bir çöküntü ya da minenin tamamıyla işlevini yitirmesi gibi durumlar yaratabilir. Böyle bir durum azı dişlerinde yaşandığında dolgu gibi çözümlerle çiğneme konforu sağlanabilir. Yine ön dişlerde de kırılma ve benzeri bir durum yaşanmaması için önlemler alınabilir.