Diş Taşlarını Temizlemek Zararlı Mıdır?
Diş taşları zaman içerisinde ağzımızda bulunan bakteriler aracılığıyla yer edinen ve dişlere zarar veren oluşumlardır. Ayrıca diş eti sağlığı açısından da önemli bir risk faktörü oluşturur. Fakat toplumda yer edinen algıya baktığımız zaman diş taşlarını temizlemek zararlıdır gibi bir kanıya rastlıyoruz. Özel olarak diş taşlarınızı bir hekim vasıtasıyla temizlettiğiniz zaman böyle bir sorun yaşamanız pek mümkün olmayacaktır.
Tabi ki burada diş hekiminizin profesyonelliği, uygulanan diş taşı temizliği yöntemi ve yöntemin doğru uygulanışı önem arz ediyor. En sık karşılaşılan şikâyetler arasında diş taşı temizliği sonrasında oluşan hassasiyetler, diş eti kanamaları, daha soluk dişler ve daha fazla diş taşı oluşumu olarak sıralanabiliyor. Ancak doğru ölçekte baktığımız zaman diş taşlarının temizlenmesinin zararlı değil aksine faydalı bir eylem olduğunu vurgulamak gerekiyor.
Diş Taşlarının Temizlendikten Sonra Hassasiyet Oluşturduğu Doğru Mu?
Diş taşlarının düzenli aralıklarla temizlenmesi ağız sağlığı ve bakımı açısından önemlidir. Burada oluşacak hassasiyetin en büyük sebepleri arasında diş minesinin zarar görmesi baz alınabilir. Tabi ki burada da uygulamanın hangi standartlarda yapıldığını sorgulamak gerekliyor.
Yine hassasiyet oluşumuna yanlış diş fırçalama teknikleri, yanlış fırça seçimi gibi etkenler sebep olabiliyor. Fakat diş hekimlerinin önerisi yıllık bir kez olmak üzere diş taşlarının hekim tarafından temizlenmesi şeklindedir. Bu süreci kısaltmak ve sürekli olarak sık aralıklarla diş taşlarını temizletmek bu tip bir hassasiyete neden olabilir.
Diş Taşı Temizliği ve Görülebilecek Etkiler
Diş taşı temizliğinin her 12 aylık süreç içerisinde profesyonel olarak tekrarlanması gerekiyor. Bunun düzenli yapılması ağız sağlığının belirli bir standarda ulaşmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda diş taşlarının temizlenmesi ile beraber diş kayıpları, çürükler ve olası diş hassasiyetleri minimum seviyeye çekilebilir.
Diş eti hassasiyetleri başta olmak üzere yine diş etine dayalı rahatsızlıkların önüne geçmek mümkündür. Sigara, alkol, kahve ve çay gibi dişlerin bir numaralı düşmanı olan ürünleri sık kullananların bu aşamada daha büyük talepleri olabiliyor. Örneğin her 4 aylık periyotlar içerisinde diş taşı temizlemesi bunların başında geliyor. Bu kadar sık uygulanan temizleme operasyonlarında da hassasiyet, dişlerin yıpranması ve daha yoğun bir diş taşı oluşumu mümkün hale gelebiliyor.