Çocuklarda Ağız Bakımı Nasıl Olmalı?
Diş bakımı ve dolayısıyla diş sağlığı için küçük yaşta alınan eğitim oldukça önemlidir. Ağız sağlığını korumak ve stabil kalmasını sağlamak amacıyla çocuklarda diş ve diş eti bakımı için önemli adımlar atılması gerekiyor. Bunların başında alışkanlık oluşturma geliyor. Diş fırçalamak, diş ipi kullanmak, çürüklerin önüne geçmek ve diş hekimi muayenesi için özel programlar yapılmalıdır.
Küçük yaşta bu eğitimi alarak dişlerini fırçalayan ve düzenli diş hekimi muayenesini alışkanlık edinen çocukların ağız ve diş sağlığı problemleri diğerlerine nazaran daha az oluyor. Bu istatistiksel bilgiler hasta öyküleri ve çocuklukta edindiği alışkanlıklara göre ortaya çıkmıştır.
Çocuklara Diş Fırçalama Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?
Çocuklarda ağız bakımının ilk adımı diş fırçalama alışkanlığıdır. Fakat bu durum çoğu zaman işlevsel bir başarıya ulaşmaz. Çocuklarda ağız bakımı alışkanlığı edindirmek için diş fırçalamayı eğlenceli bir aktiviteye çevirmeyi denemelisiniz. Bunu ailecek yapılan bir eylem olarak uygulamak en mantıklı olanıdır. Yine diş ipi kullanımı ile dişlerin belirli aralıklarla temizlenmesi önemli bir unsurdur.
Bu bağlamda da ne kadar erken davranılırsa o kadar kolay alışkanlık edinilebilir. Çocuklara özel diş fırçaları ve özel olarak üretilmiş diş macunları kullanılması diş hekimleri tarafından tavsiye edilmektedir. Ayrıca 6 yaşına gelene kadar mutlaka ortodontik muayene yapılarak diş ve diş eti sağlığı analiz edilmelidir. Bu süreç içerisinde yapılacak tüm tedaviler ileriki yaşlara kıyasla daha verimli sonuçlar doğuracaktır.
Çocukların Diş Hekimi Korkusu
Maalesef ki diş doktoru fobisi olanların büyük bir çoğunluğu çocukken yaşadıkları travmalardan kaynaklıdır. Haliyle diş hekiminizi çocuğunuzla iyi anlaşabilecek ve onunla iletişimi kuvvetli olabilecek bir alternatif olarak belirlemelisiniz. Özel olarak çocuklarla ilgilenen diş hekimleri olduğunu unutmayın.
Diş doktorunun tavsiyeleri üzerine de uygulanabilecek çeşitli tavsiyeler olduğunu belirtelim. Diş fırçalama ve diş ipi kullanma alışkanlığının yanı sıra her 6 ay ya da en uzun süreç olarak her 12 aylık periyotlar içerisinde diş muayenesi olması gerekmektedir. Burada da ağız bakımı açısından en önemli alışkanlıklardan birisini edinmesi muhtemel olacaktır. Aksi takdirde ileri yaşlarında diş doktoruna gitme zorunluluğu hissetmeyeceği gibi diş problemleri ile karşılaşma riski son derece yüksek olacaktır.