Botoks Sadece Estetik Amaçlı Mı Uygulanır? Medikal Olarak da Kullanılabilir Mi?
Botoks tekniğinin kullanımı gayet basit olduğu için birçok insanın tercihi haline dönüşüyor. Halk arasında bir çeşit estetik operasyon olarak bilindiği için hakkında yanlış bilinen pek çok detay olduğunu söyleyebiliriz. Bunların başında da Botoks estetik mi yoksa tedavi mi ikilemi yer alıyor. Botoks tedavisi çok duyulmuş bir tabir olmamakla beraber estetik anlamında sıkça karşımıza çıkıyor.
Çoğunlukla kulaktan kulağa yayılan şehir efsaneleriyle karşımıza çıktığı için tedavi olarak uygulanabilirliği pek bilinmemektedir. Botoks işlemi enjeksiyon olarak yapılan ve tamamıyla laboratuar ortamında üretilmiş bir proteinin enjektesini kapsayan uygulamadır. Kırışıklıkları önleyen, ciltte oluşan çatlak gibi dermatolojik rahatsızlıkların önüne geçen bir uygulamadan söz etmekteyiz. Fakat tedavi olarak kullanıldığı alanlara da değinmek gerekiyor.
Botoks Bir Estetik Tekniği Mi?
Botoks ile estetik yapılacak olan bölgenin önceden belirlenmesi gerekmektedir. Örneğin yüzünde oluşan kırışıklıkları ele alırsak bu bölgeye yapılacak olan enjeksiyonla müdahale edilmektedir. Ayrıca bu bölgeye yapılan enjeksiyonun diğer hiçbir bölgeye etkisi olmadığını da söylemek gerekiyor. Bu yüzden lokal olarak hangi bölgeye Botoks uygulanacağı belirlenerek hareket edilir.
Estetik olarak sık tercih edilen bir operasyon olmasının altında çabuk etki göstermesi, ameliyat gibi bir sürecin yaşanmaması veya lokal olarak uygulanabilmesi öne çıkıyor. Bu yüzden herkes tarafından Botoks'un estetik bir müdahale olduğu biliniyor. Kırışıklıklardan kurtularak yaşlılık belirtilerini minimal seviyeye indirmek isteyenlerin ilk başvurdukları alternatif olduğunu söylemeliyiz.
Botoks Tedavisi Hangi Durumlarda Yapılabilir?
Botoks tedavisi ise aşırı terleme rahatsızlığı olan hastalar için özel olarak uygulanabiliyor. Ayaklarda, koltuk altlarında veya ellerinde bu sorunu yaşayan hastalar lokal olarak bu problemin üstesinden gelebiliyorlar. Hayat standardını düşüren bir durum olduğu için Clostridium Botulinum bakterisinden laboratuar ortamında üretilen Botulinum Toxin proteiniyle çözüm sağlanabiliyor.
Ayrıca Botoks tedavisi uygulanabilen hastalıklar arasında kas ve nöronlarla alakalı pek çok seçeneği görmeye başladık. Artık kas spazmı veya kas sertleşmesi sorunları alışılması gereken bir rahatsızlık değil. Felç sonrasında da kaslarda meydana gelen sertleşmelere ve işlevsizliklere müdahale sağlanabiliyor. Bunun yanı sıra diş gıcırdatmanın tedavisi olarak görülmeye başlandığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Teorik olarak sinir uçlarıyla ve kas bağlarıyla alakalı pek çok rahatsızlığın çözümü Botoks ile sağlanıyor.