Botoks Nedir? Ne İşe Yarar?
Botoks terimini özellikle estetik dünyasında sık sık duymamıza rağmen bunun bir protein kökenine sahip olduğunu bilmiyoruz. Botulinum Toxin kelimelerinin ilk harfleriyle oluşturulmuş Botox terimi Clostridium Botulinum bakterisinin oluşturduğu bir protein olarak karşımıza çıkıyor. Uzmanlar zamanla sinir uçlarına müdahale ederek bu ekzotoksinin estetik ve tedavi amacıyla kullanılabileceğini öngörmüşler.
Yapılan çalışmalar neticesinde de enjeksiyon yöntemiyle ilgili kaslar arasındaki bağlantıyı sağlayan sinir uçlarının uyarılmasını önleyecek bir uygulama geliştirmişler. Bu uygulama neticesinde de enjekte edilen kaslar üzerinde yaşanan kırışıklıklar veya çatlaklar önlenebiliyor. Yine aşırı terleyen veya ter bezleri düzensiz çalışan insanlarda da tedavi aracı olarak kullanılabiliyor.
Botoks Tedavisi Nedir?
Tamamıyla klinik ortamda oluşturulan Clostridium Botulinum bakterisinin özünü oluşturduğu bu protein sayesinde pek çok duruma müdahale edilebilir. Ancak Botoks uygulaması estetik ve tedavi olarak iki ana amaca hizmet eder. Botoks tedavisi olarak anabileceğimiz uygulama aşırı terlemeyi önlemek amacıyla yapılan olabilir. Estetik içinse daha geniş bir skala mevcut.
Botoks İle Estetik
Botoks ile estetik operasyonlar çoğu zaman kırışık dokular ve cilt çatlakları için yapılmaktadır. Cildin daha genç gözükmesi ve yaşlılık belirtilerinin ortadan kalkması için oldukça sık tercih edilen bir uygulamadır. Estetik operasyonlar arasında daha çok yoğun bir operasyon geçmişi olanlar sebebiyle doğallığı bozduğu iddiası dillenmiştir. Fakat bunun tamamıyla estetik operasyonu yapan kişinin tecrübesi, uygulanacak Botoks dozu ve uygulamanın yapıldığı bölgeyle alakalı olduğu aşikârdır. Hatta Botoks ne işe yarar diyenlere gayet doğal bir cilt ile yaşına göre çok daha genç gösterdiklerini rahatlıkla söylemek mümkündür.
Botoks Etkileri Nelerdir?
Botoks etkilerine bakıldığında herhangi bir olumsuz etkiden söz edilemez. Estetik dünyasında dolgu dahil olmak üzere pek çok işlemle karşılaşmak mümkündür. Botoks uygulaması üretilmiş olan ekzotoksinin enjekte edilerek ilgili bölgede sinirler arasındaki etkileşimi azaltmasını kapsar. Bu yönüyle gayet doğal bir görünüm sağlandığı gibi operasyon sonrası beklenmedik etkilerle karşılaşılması mümkün olmaz. Uygulama öncesinde belirli lokal alanlar tespit edilir ve enjeksiyon ile Botoks yalnızca bu alanlara uygulanır. Uygulama yapılan bölge bu durumdan etkilenmesine karşın diğer bölümlerde etki gözlemlenmez.