20 Yaş Dişleri Hangi Durumlarda Çekilir?
20 yaş dişleri hemen her insanın sahip olduğu dişler olmasına rağmen her zaman sorun olarak karşımıza çıkmaz. Genel anlamda diş yapısı ve diş etlerinin durumuna bağlı olarak bazı insanlar için tam bir kabus yaratabilir. İnsanların 20'lik diş problemleri ise genel olarak 16-27 yaş arasında ortaya çıkmaktadır. Yaşanan sorun teorik olarak acı, ağrı ve hassasiyet gibi problemlere dönüşür.
Aynı şekilde diğer dişlere yaptığı baskı sonucunda dişlere zarar verebilir. Diş yapısını bozarak düzenli görünümün sağladığı estetiği bozabilir. Haliyle diş hekimleri mutlak suretle 20'lik diş muayenesi olunmasını öneriyor. Çünkü aşağıdan baskı yapabildiği gibi yandan patlayarak kendisine yer açabilecek bir diş türüdür. Buna rağmen çekilmesi zorunlu değildir.
20 Yaş Dişlerini Çektirmemek Zararlı Mı?
20 yaş dişlerini çektirmek için buna sebep olabilecek bir faktör gerekmektedir. Dişlere baskı yapan, yeri dolu olan, yanındaki dişlere zarar veren bir 20'lik dişin alınması gerekmektedir. Fakat herkes için bu durum geçerli değildir. Özellikle 20'lik dişleri çektirmek zorunlu mu sorusuna kişiden kişiye değişen bir cevap vermek mümkündür.
Bazı kişilerde 16 ile 27 yaş arasında hiçbir şekilde 20 yaş dişleri sorun yaratmamaktadır. Bu süreç geçildikten sonra herhangi bir sorun meydana gelmediyse dişler gerektiği şekilde yerine oturmuş demektir. Doğal olarak çektirmek gerekmemektedir. Ancak ağız yapısını ve diş sağlığını tehdit eden bir durum varsa ve 20'lik dişler çektirilmediyse zararı görülebilir.
20'lik Dişler Kaç Yaşında Çektirilmeli?
20'lik dişlerin çektirilmesi konusunda kesinlikle 16 yaşından sonra muayene olarak karar verilmelidir. Diş hekiminizin yaptığı analiz ve muayene ile beraber bu dişlerin çekilmesine karar verilebilir. Bu süreç neredeyse 30 yaşına kadar devam etmektedir. Fakat 30 yaşını aşmış ve 20'lik dişleriyle ilgili sorun yaşamamış kişilerde bu süreçten sonra sorun çıkma ihtimali yok denecek kadar azdır.
Önemli olan unsur 16-27 yaş aralığında mutlaka düzenli diş muayenesine gitmekten geçmektedir. Bu sayede 20 yaş dişleriyle ilgili tüm gelişmeler takip edilebilir ve olası bir durum oluşmadan müdahale edilebilir. Yaş ilerledikçe hem daha sancılı hem de daha derin bir kökten kaynaklı olarak daha ciddi bir operasyonla karşılaşılabilir.