Süt Dişleri Ne Kadar Süre Ağızda Tutulabilir?
7 yaşından itibaren çocukların ağız ve diş yapısında ciddi değişiklikler olmaktadır. Bu değişikliklerden biri de süt dişlerinin düşmesi ve yerini kalıcı dişlere bırakmasıdır. Bu konuyla ilgili süt dişleri ne kadar süre ağızda tutulabilir sorusu da merak edilmektedir. Öncelikle uzmanlar her çocuğun 6 yaşında ortodonti uzmanına görünmesi gerektiğini belirtmektedir. Ağız ve çene yapısının incelenmesinin ardından gerekli müdahale ve bilgilendirmeler uzmanlar tarafından yapılmaktadır.
Çocuklarda Süt Dişlerinin Önemi
Süt dişlerinin düşmesinin ardından kalıcı olan dişlerin yerini alması esnasında birtakım durumlara dikkat edilmelidir. Süt dişlerinde dikkat edilmesi gereken ilk durum, çocukların düzenli ve sağlıklı beslenmesini sağlamaktır. Ayrıca yeni çıkacak dişlerin sağlığı için yapılması gerekenler öğrenilmelidir. Bu süreçte doğal yer tutuculuk hakkında uzmanlardan da bilgiler alınmalıdır. Elbette süt dişleri ne kadar süre ağızda tutulabilir sorusuyla ilgili olarak bu dişlerin 7 yaşından sonra düşmeye başladığı bilinmelidir.
Süt dişlerinin erken çekilmesi sonrasında dişlerde bir boşluk oluşur. Ayrıca dişlerin sonsuza kadar yapacağı hareketler nedeniyle bu boşluklar zamanla kapanır. Boşlukların kapanmasından dolayı doğal yer tutuculuk fonksiyonu da ortadan kalkacaktır. O halde erken süt dişi kayıplarının süt dişi çürüklerine neden olabileceği bilinmelidir. Buna bağlı olarak mutlaka ortodontik tedavilere başvurulması gerekebilir.
Süt Dişlerindeki Çürükler
Süt dişlerinin bakımı oldukça kapsamlı bir şekilde yapılmalıdır. Normal dişlere oranla daha çok organik madde içeren bu dişler çürümeye çok yatkındır. Doğumdan 6. aya kadar çıkmaya başlayan süt dişleri, 3 yaşına kadar 20 âdete kadar ulaşır ve süt diş dizisi tamamlanmış olur.
Süt dişleri kapladıkları alanı daha sonra çıkacak olan kalıcı diş için korumaktadır. Bu durumla beraber erken çekilen süt dişlerinin tutuculuk fonksiyonunu ortadan kaldırdığı bilinmektedir. Yani süt dişleri ne kadar süre ağızda tutulabilir sorusu hakkında kesinlikle doğal süreçlerin beklenmesi gerektiği unutulmamalıdır. Erken süreçte kaybedilen süt dişleri nedeniyle yeni dişler gömük kalabilir veya çapraşıklığa neden olabilir. Buna bağlı olarak çirkin görüntüler, kötü koku, ağrılı diş çürükleri ve çiğnemede zorluk gibi durumlar yaşanabilmektedir. Sonuç olarak ortodontik tedavilerle süt dişlerinin kontrolü sağlanmalı ve çocuklara daha kapsamlı bir ağız ve diş sağlığı süreci yansıtılmalıdır.