En az dişler kadar diş etlerinin de mutlaka sağlıklı olması gerekmektedir. Diş etlerinin sağlıksız olduğunu, diş fırçalama sonrasında meydana gelecek kanamalardan sonra anlayabilmekteyiz.
Diş kontrolü, düzenli olarak yapılan rutin diş muayenesidir. Her insanın belirli aralıklarla diş ve ağız sağlığı açısından bunu uygulaması gerekmektedir.
Diş macunlarının içeriğinde bulunan florür ile ilgili çok sayıda araştırma yapılmıştır. Ayrıca her birey florür zararlı mıdır sorusuyla ilgili de bazı bilgilere sahip olmak durumundadır.
Diş hassasiyeti, dişlerin; sıcak, tatlı, ekşi, asitli yiyeceklerden ve içeceklerden aynı zamanda da soğuk hava şartlarından etkilenmesi ile ortaya çıkan ağrıma ve sızlama durumudur.
7 yaşından itibaren çocukların ağız ve diş yapısında ciddi değişiklikler olmaktadır. Bu değişikliklerden biri de süt dişlerinin düşmesi ve yerini kalıcı dişlere bırakmasıdır.
Diş hekimleri çürüyen dişler için genelde diş kaplama uygulamalarını önermektedir. Bununla beraber protezler kaç yılda bir yenilenmeli sorusuyla ilgili hastaların merak ettiği bazı konular vardır.
Ağız ve diş sağlığı her birey için önemlidir. Bununla birlikte vücuttaki tüm doku ve organların sağlıklı olması aynı zamanda diş sağlığıyla yakından ilgilidir. O halde ne sıklıkla diş hekimine başvurulmalı konusunda yeteri kadar bilgi sahibi olunmalıdır.
Gebelik dönemi boyunca ağız sağlığında bazı değişiklikler yaşanabilmektedir. Bu süreçle ilgili olarak hamilelikte diş tedavisi yapılırken dikkat edilmesi gerekenler konusu da araştırılmaktadır.
Çocuklarda süt dişlerinin önemi oldukça büyüktür. Öncelikle besinleri sindirebilmek için gerekli olan süt dişleri ayrıca çocuğu travmalardan da korumaktadır.
Bilindiği üzere diş tedavilerinde uygulanacak tedavi yöntemine göre birden fazla malzeme kullanılmaktadır. Tamda bu noktada diş tedavilerinde kullanılan malzemelerin emziren annelere zararı var mıdır sorusu gündeme gelmektedir.
Diş sıkma tıp literatüründe ‘bruksizm’ olarak adlandırılır. Hareketsizlik, stres ve sağlıksız beslenmeyle berbaer uyku problemleri gibi pek çok faktör, bruksizme neden olmaktadır.
Bireyler çoğu zaman beslenme ile diş sağlığı ilişkisini merak etmektedir. Aslında çokça sorulan beslenmenin diş çürüğüyle ilgisi var mıdır sorusunun yanıtı tamda bu noktada önemlidir.
Diş implantı, kaybedilen dişleri tamamlamak amacıyla çekilen dişlerin yerine yapılan müdahalelerdir. Cerrahi müdahaleyle beraber diş köklerinin yerini alan vida sistemine ayrıca dental implant adı verilmektedir.
Diş taşı temizleme uygulamaları, günümüz diş hekimleri tarafından çokça başvurulan yöntemlerdendir. Çünkü bu uygulama dişlerde tartar ve plağın oluşmasını engellemektedir.
Diş hastalıkları her yaş gurubu için risk oluşturmaktadır. Bununla birlikte birtakım hastalık ve yaş gruplarında risk faktörünün daha fazla olduğu bilinmektedir. Öyle ki diş çürükleri kalbe zarar verir mi konusunda ciddi anlamda araştırma konusu olmuştur.
Dişleri beyazlatma sürecinde mutlaka uzman hekimlerden destek alınmalıdır. Bununla beraber diş beyazlatmada nelere dikkat edilmeli konusunda birtakım bilgiler sunulmaktadır. Hastalar genelde piyasadaki ucuz diş beyazlatıcı ürünleri alarak ev ortamında diş beyazlatmaya çalışmaktadır.
Amalgam, cıvanın farklı bir metalle beraber gerçekleştirdiği alaşımdır. Demir dışında kalan tüm metaller cıva kullanılarak amalgam oluşturabilmektedir. Buna ek olarak cıva, toksit bir metal olmakla beraber sağlığa olumsuz etkileri vardır.
Ağız kokusu hemen hemen herkesin belirli dönemlerde karşısına çıkan ve oldukça rahatsız eden bir sorundur. Bu kapsamda ağız kokusunun sebepleri nelerdir ile ilgili olarak bazı durumlardan haberdar olmak gerekir.
Gömülü dişler olarak da bilinen 20’lik dişlerle ilgili bilinmesi gereken bazı durumlar vardır. Öncelikle bu dişler 17 ile 26 yaş arasında çıkan 3. büyük azı dişleridir. Ağız bölgesindeki diş yapısının en son kısmında yer alan yirmilik dişlerin görülmesi ve ulaşılması zordur.